Μεγάλος Περίπατος - Δελτίο Τύπου

Το ΔΣ της ΠοδηλΑΤΤΙΚΗΣ Κοινότητας, σε συνεδρίασή του στις 17 Ιουνίου 2020, συζήτησε τα έργα του Μεγάλου Περιπάτου της Αθήνας και προβαίνει στην παρακάτω ανακοίνωση.

Κατ' αρχάς επικροτούμε το έργο, αναμένουμε να δούμε τα οφέλη του για την βιώσιμη και ενεργητική κινητικότητα, και προσδοκούμε να δούμε μια πιο όμορφη και ανθρώπινη Αθήνα. Θεωρούμε οτι η ασφάλεια ποδηλατών-χρηστών των νέων υποδομών και των πεζών θα πρέπει να είναι η απόλυτη προτεραιότητα για το Δήμο και προς αυτή την κατεύθυνση προτείνουμε, προς βελτίωση των έργων, τα πιο κάτω:

1. Οι ποδηλατοδρόμοι του Μεγάλου Περιπάτου της Αθήνας πρέπει να διασυνδεθούν μεταξύ τους. Συγκεκριμένα, πρέπει να συνδέονται: α) Διονυσίου Αρεοπαγίτου - Αμαλίας - Πανεπιστημίου - Ομόνοια - Αθηνάς. β) Β. Όλγας - Αμαλίας - Β. Σοφίας - Ηρώδου Αττικού - Β. Όλγας. Διπλής κατεύθυνσης.

2. Πρέπει να υπάρχει σχέδιο σύνδεσης με τους δύο ποδηλατοδρόμους που έχουν σχεδιαστεί εδώ και πολλά χρόνια και η κατασκευή τους ανακοινώθηκε από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, στις 3 Ιουνίου 2020, παγκόσμια ημέρα ποδηλάτου:
α) Γκάζι-Κηφισιά (τμήμα του μεγαλύτερου ποδηλατόδρομου Φάληρο-Κηφισιά)
β) Κατεχάκη-Ευαγγελισμός μέσω της Πανεπιστημιούπολης και της Πολυτεχνειούπολης.

3. Αυτό το κεντρικό δίκτυο να επεκταθεί και πιο έξω από το κέντρο, για να εξυπηρετεί ποδηλατικές μετακινήσεις μεταξύ γειτονιών της πόλης, σύμφωνα με τα σχέδια του "Μητροπολιτικού Δικτύου Ποδηλατικών Διαδρομών", του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας, Νόμος 4277, ΦΕΚ A 156, 2014, Άρθρο 30.6.ε, και παράρτημα XIV.

4. Όλα αυτά πρέπει να βασίζονται σε ευρύτερη Εθνική Στρατηγική για το Ποδήλατο, που θα δώσει βάσει και θα τεκμηριώσει την πολιτική υπέρ της χρήσης του ποδηλάτου, ώστε σε αυτή τη στρατηγική να βασίζονται όλα τα έργα και οι δράσεις που γίνονται για το ποδήλατο, και την οποία αναμένουμε ακόμα.

Αναμένουμε ενημέρωση από τον Δήμο Αθηναίων, για τις λεπτομέρειες των ποδηλατοδρόμων που κατασκευάζονται, τις διασυνδέσεις μεταξύ τους, διασταυρώσεις με άλλους δρόμους, κ.λ.π.

Επιδιώκουμε συναντήσεις και διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς για την συνέχιση αυτών των έργων.

Διοικητικό Συμβούλιο
Σύλλογος Αστικών Ποδηλατών Αττικής