Συνάντηση με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη 15/2/2022Συνάντηση στις 15/2/2023 είχαν η Ελληνική Ομοσπονδία Αστικής Ποδηλασίας και η ΠοδηλΑΤΤΙΚΗ Κοινότητα με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο.

Διατυπώθηκαν τα πάγια αιτήματα του συλλόγου που διεκδικούμε από το 2014:

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΚΛΟΠΗΣ ΠΟΔΗΛΑΤΩΝ
ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΕΚΤΑΣΗΣ ΤΟΥ

Ο Υπουργός εξεπλάγη με την κοινοποίηση από μεριάς μας της έκτασης του φαινομένου κλοπών ποδηλάτων στις πόλεις καθώς δεν ήταν δέκτης ο ίδιος τέτοιων παραπόνων στο παρελθόν.  Αναφέραμε πως υπάρχουν γνωστά σε όλους σημεία εντός της Αττικής όπου γίνεται εμπόριο κλεμμένων ποδηλάτων και πως υπάρχουν τακτικές αναρτήσεις σε εβδομαδιαία βάση στο διαδίκτυο για κλοπές. Μας ρώτησε αν έχουμε δεδομένα και μετρήσεις αλλά, όπως του είπαμε, δεδομένα σχετικά με το ποδήλατο, απουσιάζουν γενικά. Θεωρούμε ότι είναι αρμοδιότητα της πολιτείας η καταγράφη αυτών των δεδομένων. Προτάθηκε και συμφώνησε ο υπουργός, να ζητήσει στοιχεία κλοπών από τα αρχεία της Ελληνικής αστυνομίας.


Η ΑΝΑΓΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΑΣΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
Έχουμε εδώ και χρόνια επισημάνει πως απαιτείται οργάνωση συντονισμένης επιχείρησης καταπολέμησης των κυκλωμάτων κλοπών ποδηλάτων. Με χαρά ακούσαμε πως ο Υπουργός γνωρίζει, όπως μας είπε, τι γίνεται σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Θα βλεπάμε ως θετικό να υιοθετούσε την πρακτική από το
Μιλάνο[1] (και όχι μόνο από εκεί) για το οποίο μας ανέφερε πως έχει καλή γνώση της κατάστασης. Να δημιουργηθεί ειδική υπηρεσία και ομάδα της αστυνομίας για την καταπολέμηση κλοπών ποδηλάτων που μεταξύ άλλων ελέγχει online για αγγελίες πώλησης ποδηλάτων και τοποθεσίες που διοχετεύονται κλεμμένα και έχει σελίδα ευρεθέντων όπου μεριμνά για να επιστραφούν τα ποδήλατά στους νόμιμους ιδιοκτήτες.
Να σημειωθεί πως σε άλλες χώρες της Ευρώπης έχει λειτουργήσει επιτυχώς η
χρήση GPS trackers τοποθετημένων εντός ποδηλάτων[2] για εξάρθρωση κυκλωμάτων. Τα οποία τοποθετούνται από την αστυνομία ή κατόπιν καταγγέλιας ιδιωτών οι οποίοι γνωστόποιησαν το σήμα των συσκευών στις αρχές.


ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΜΗΤΡΩΟ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΗΣ ΠΟΔΗΛΑΤΩΝ
Αναφέρθηκε η ανάγκη
κεντρικού και επίσημου μητρώου καταχώρισης ποδηλάτων υπό την επίβλεψη, του υπουργείου (σε αντιδιαστολή με διάσπαρτες ιδιωτικές πρωτοβουλίες) όπως γίνεται π.χ. στην Αγγλία, Γερμανία (bikeregister, fahrradpass[3]). Αυτό μπορεί να συμβάλλει στην ταυτοποίηση κλεμμένων, στην αποτροπή της κλεπταποδοχής και διευκόλυνση της διαδικασίας δήλωσης κλοπής ποδηλάτου διαδικτυακά.

ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗ ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΩΝ ΚΑΙ ΟΡΙΩΝ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ
Θέσαμε το ζήτημα της αστυνόμευσης των (όποιων) ποδηλατόδρομων προς αποτροπή μετατρόπης αυτών σε πάρκινγκ αυτοκίνητων και του ελέγχου του ορίου ταχύτητας εντός αστικού ιστού το οποίο ζητούμε να μειωθεί στα 30 χλμ/ώρα στη συντριπτική πλειονότητα των δρόμων προς όφελος μιας ομαλής συνύπαρξης όλων.


ΘΕΣΕΙΣ ΚΛΕΙΔΩΜΑΤΟΣ ΠΟΔΗΛΑΤΩΝ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΓΝΩΣΗ ΤΩΝ ΑΡΧΩΝ

Τονίσαμε την παντελή έλλειψη θέσεων πάρκινγκ κατάλληλων για ποδήλατα. Προτείνουμε τη συνεργασία της αστυνομίας και κλειστών ερμαρίων (κατά τα πρότυπα του εξωτερικού[4]). Εξηγήσαμε πως αυτά που έχουν τοποθετηθεί έξω από σταθμούς ΜΕΤΡΟ είναι δυστυχώς ανεπαρκή και άχρηστα για ποδηλάτες.

Ο Υπουργός από την πλευρά του βρήκε όλα τα αιτήματα μας πολύ λογικά. Μάλιστα εξέφρασε την ανάγκη συνδυασμένης καμπάνιας για την αλλαγή νοοτροπίας όλων των πολιτών και της συνεργασίας υπουργείων και φορέων της αυτοδιοίκησης. Στη παρούσα φάση όμως, μας ενημέρωσε πως τα ανωτέρω είναι πρακτικά ανέφικτα καθώς βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο και δεν μπορεί να δεσμευτεί. Θα ευχόταν να μπορούσε να γίνει μια σοβαρή συνεργασία με χρονοδιαγράμματα, δείκτες και μνημόνιο συνεργασίας, αμέσως μετά τις εκλογές.

Ως
 Ελληνική Ομοσπονδία Αστικής Ποδηλασίας και “ΠοδηλΑΤΤΙΚΗ Κοινότητα” έχουμε πάγια δημόσια αιτήματα εδώ και χρόνια ανεξαρτήτως προεκλογικής ή μετεκλογικής περιόδου. 

Με την πεποίθηση πως σίγουρα υπάρχει τρόπος αν υπάρχει πολιτική βούληση και συνέπεια, είμαστε ανοιχτοί να μιλήσουμε με όλους τους φορείς.


[4]https://www.e-nomothesia.gr/sygkoinonies-metafores/upourgike-apophase-duo-oik-1920-2016.html

Υπουργική Απόφαση Αριθμ. ΔΟΥ/ΟΙΚ.1920/2016, ΦΕΚ 1053/Β/14-4-2016, Έγκριση Τεχνικών Οδηγιών για ποδηλατοδρόμους (Υποδομές ποδηλάτων). σ.13747-1374