3η εκπομπή της ΠοδηλΑττικής Κοινότητας με τις ομάδες ποδηλατών/τισων από τις γειτονιές της Αττικής

Πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση της ΠοδηλΑττικής Κοινότητας με τις ποδηλάτικες ομάδες που διοργανώνουν βόλτες στις γειτονιές της Αττικής προκειμένου να δημιουργηθούν όροι συντονισμού και συνδιεκδίκησης στους Δήμους και στην Περιφέρεια.
Κοινή διαπίστωση όλων ήταν ότι τα βήματα που γίνονται είναι υπερβολικά αργά και πολύ μικρά την στιγμή που οι πόλεις της Ευρώπης μετασχηματίζονται η μία μετά την άλλη σε ποδηλατικούς παραδείσους και το ποδήλατο αρχίζει να κυριαρχεί ως βασικό μέσο μετακίνησης στα αστικά κέντρα.
Στην Ελλάδα κυριαρχούν οι εξαγγελίες.
Όμως οι ποδηλάτες πολλαπλασιάζονται πια με γρήγορους ρυθμούς και αποτελούν μια σεβαστή κοινωνική μερίδα που αξιώνει το δικαίωμα της ασφαλούς μετακίνησης.
Εγινε μια διαλογική συζήτηση με πάρα πολλές ιδέες.
Σημειώθηκε το έλλειμμα των υποδομών που εμποδίζει λόγω ανασφάλειας μια μεγάλη μερίδα πολιτών να μετακινηθεί με το ποδήλατο. Τονίστηκε ότι στον τομέα αυτόν θα πρέπει να ανέβουν οι τόνοι διεκδίκησης.
Επισημάνθηκε ότι η αλλαγή κουλτούρας είναι θεμελιώδης για την ανάπτυξη του ποδηλάτου.
Χρειάζεται κυκλοφοριακή αγωγή ξεκινώντας από τα σχολεία.
Επιβάλλεται κυκλοφοριακή αγωγή των οδηγών Ι.Χ. για να σεβαστούν τους ποδηλάτες και να αφομοιώσουν την συνύπαρξη.
Και χρειάζεται και κυκλοφοριακή αγωγή των ποδηλατών/τισών έτσι ώστε να μάθουν να κυκλοφορούν με ασφάλεια και χωρίς φόβο στους δρόμους.
Ακούστηκαν και καταγράφτηκαν πολλές ιδέες δράσης των ποδηλατών/τισών και αποφασίστηκε οι συναντήσεις να συνεχιστούν και να δημιουργηθεί και ένα forum ιδεών και διαλόγου.
Στιγμιότυπα της συνάντησης και αποσπάσματα τοποθετήσεων θα έχετε την δυνατότητα στην 3η εκπομπή της ΠοδηλΑττικής Κοινότητας που θα βγει στο διαδίκτυο σε λίγες μέρες.