Πώς βλέπετε την προσπάθεια για ίδρυση ομοσπονδίας για αστική ποδηλασία;

Είναι μία εξαιρετική ιδέα γιατί το ποδήλατο είναι η λύση πολλών από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πόλεις μας. Παρόλα αυτά, ακόμη και σήμερα, αντιμετωπίζεται ως ο φτωχός συγγενής των μέσων μεταφοράς, με το επίσημο κράτος να ασχολείται μαζί του μόνο σε «εβδομάδες κινητικότητας» ή άλλες επετειακές ημερομηνίες. Δεν είναι τυχαίο ότι οι τεχνικές προδιαγραφές για τους ποδηλατόδρομους στην Ελλάδα (τους ποιους;;;), δημοσιεύτηκαν σε ΦΕΚ μόλις πριν λίγους μήνες. Μια κοινή αντιμετώπιση των θεμάτων της αστικής ποδηλασίας μέσω μιας ομοσπονδίας, θα κάνει τα κουδουνίσματά μας να ακουστούνε ακόμη πιο δυνατά και πιο συντονισμένα!

Και με την ευκαιρία θα μπορούσα να μοιραστώ τις σκεψεις μου για το πώς οι δημοτικές αρχές μπορούν να στηρίξουν την βιώσιμη κινητικότητα και τι οφέλη αποκομίζει η κοινωνία από αυτές τις προσπάθειες. Οι δημοτικές αρχές πρέπει να ξεκαθαρίσουν τί μοντέλα πόλεων θέλουν. Και βασικά να μην κάνουν πίσω σε κάποιες φωνασκούσες μειοψηφίες.

Ως λαός κυκλοφοριακά είμαστε απαίδευτος. Είμαστε ικανοί να χρησιμοποιήσουμε το αυτοκίνητό μας ακόμη και για ελάχιστες αποστάσεις. Οι Δήμοι πρέπει να «κερδίσουν», να ανακτήσουν χώρους για τους πεζούς και το ποδήλατο. Και αυτό θα γίνει κυρίως σε βάρος των αυτοκινήτων, αφού -κακά τα ψέματα- στις περισσότερες περιπτώσεις οι δρόμοι μας είναι στενοί. Παρόλα αυτά αξίζει τον κόπο να το επιχειρήσουμε. Ειδικά αυτή την εποχή όπου μέσω του Υπ. Μεταφορών θα «τρέξουν» Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) σε 150 Δήμους της χώρας. «Πεδίον δόξης λαμπρόν», λοιπόν, για πόλεις πιο φιλικές στον πεζό, τον ποδηλάτη, την μητέρα με το καροτσάκι, στα ΑμεΑ. Και αν κάποιος δεν μπορεί εύκολα να φανταστεί τα προφανέστατα οφέλη, ας σκεφτεί έστω και για λίγο το εφιαλτικό, ακραίο αντίθετο παράδειγμα. Να δώσουμε πλατείες, πάρκα, πεζοδρόμια και πεζοδρόμους στα αυτοκίνητα… Όμως αυτές δεν θα είναι πόλεις και αυτό… δεν θα λέγεται ζωή.

Γιατί το ποδήλατο είναι η ανάσα των πόλεών μας!

Tην συνέντευξη παραχώρησε ο Δήμαρχος Τρικκαίων, κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, στην αντιπρόεδρο του Μουσείου Τσιτσάνη, κ. Βασιλένα Μητσιάδη, για την ΠοδηλΑΤΤΙΚΗ Κοινότητα.