– Πόσα πιάνει το ποδήλατό σου;
– 80 χλμ/ώρα
– το δικό μου 100!
Αυτός ο διάλογος μεταξύ πιτσιρικάδων του όχι πολύ μακρινού μέλλοντος μπορεί και να λάβει χώρα αν η εξέλιξη των S-pedelecs, που σήμερα πιάνουν μέχρι 45 χλμ/ώρα, είναι η αναμενόμενη και αν φυσικά αντιμετωπιστούν νομικά ως…ποδήλατα. Μπερδευτήκατε;
Τα S-pedelecs είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για τα speedy ή shnellpedelecs (pedalelectriccycles) δηλαδή δίκυκλα οχήματα με μυϊκή κίνηση η οποία υποβοηθείται ηλεκτρικά και τα οποία πιάνουν ταχύτητες – σήμερα – των 45 χλμ/ώρα. Τα απλά pedelecs μπορούν να πιάσουν ταχύτητες έως 25 χλμ/ώρα και θεωρούνται νομικά – και στην Ελλάδα – ποδήλατα. (βλ. άρθρο 2 ΚΟΚ, ορισμός «ποδηλάτου»). Τα pedelecs είναι μία κατηγορία ηλεκτρικού ποδηλάτου, η άλλη είναι τα ηλεκτρικά ποδήλατα τα οποία έχουν συστήματα «power-on-demand».
Στο workshop που συμμετείχαμε στη Στοκχόλμη στο πλαίσιο του AGM 2016 της ECFσυζητήθηκε το ζήτημα που έχει τεθεί με την ταξινόμηση των s-pedelecs με δεδομένο ότι οι πωλήσεις τους σε Γερμανία και Ολλανδία αυξάνονται ραγδαία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα κατατάσσει ως μοτοποδήλατα και όχι ως ποδήλατα όπως τα pedelecs, οι αγοραστές τους θεωρούν ότι αγοράζουν ποδήλατα (καθώς πωλούνται στα ποδηλατάδικα) και – αν κρίνετε και από την φωτογραφία ενός s-pedelec της BH που δοκιμάσαμε στη Στοκχόλμη έχει την όψη … ποδήλατου!

Συντάκτης: Αντώνης Σηφάκης